Beste bezoeker,

Nederland is de komende tijd nog grotendeels in lockdown. Voor kinderen en jongeren is het belangrijk elkaar te kunnen ontmoeten en te kunnen bewegen en ook wij beseffen dat dit erg belangrijk is voor de jeugdleden. Aan de hand van de persconferentie van 2-2-2021 heeft Scouting Nederland de factsheet aangepast. De nieuwe factsheet van Scouting Nederland geeft aan dat er vanuit de overheid een uitzondering is gemaakt voor sport-Ć©n jeugdactiviteiten waaronder Scouting voor het organiseren van reguliere opkomsten voor kinderen en jongeren t/m 17 jaar. Dat is mooi nieuws, echter hebben wij besloten om voorlopig onze deuren nog niet open te zetten voor de reguliere opkomst, omdat we de grenzen van de regels niet willen opzoeken en wij onze verantwoordelijkheid als groep. De ontwikkelingen van nieuwe virusvarianten geven genoeg redenen om voorlopig nog voorzichtig om te gaan met de aanpassing. Wij gaan voorlopig door met het online aanbieden van activiteiten en opdrachten.

Waarom zijn wij tot deze beslissing zijn gekomen?

• Onze leden komen niet alleen uit Julianadorp, maar ook uit Den Helder, de gemeente Hollands Kroon en de gemeente Schagen. Mede dat maakt dat de jeugdleden op verschillende scholen zitten en de kans op overdracht en verspreiding is daardoor erg groot.
  • De opkomsten mogen wel binnen plaatsvinden, maar dit alle bij uitzondering als het bijvoorbeeld te hard regent of als er alleen binnen activiteiten worden georganiseerd. Er moet dan wel regelmatig afgewisseld worden met buiten. Ook al kleed je je warm, dan is het gezien de huidige weersverwachtingen niet ideaal om veel buiten opkomst te draaien gezien de kans op het vatten van kou groot is. Bij elk symptoom gerelateerd aan corona, moeten we al sluiten en in quarantaine gaan.
  • Omdat het leidinggeven vrijwilligerswerk is, kunnen we de leidinggevende niet verplichten te komen draaien als het werk het niet toelaat of ze in een cruciaal beroep zitten. In deze gevallen is een quarantaine dan ook niet gewenst.

Welke regels stelt de overheid oa. voor binnen en buiten?

• Binnen de eigen woning: Thuis, zowel in huis als in de tuin of op het balkon, ontvangt u maximaal 1 persoon per dag (exclusief kinderen t/m 12 jaar). Ga ook maar 1 keer op een dag in uw eentje op bezoek bij vrienden of familie. Meer dan de helft van de coronabesmettingen vindt plaats bij het samenkomen van familie en vrienden. Bedenk daarom goed of een bezoek noodzakelijk is. Hierbij dient u er altijd voor te zorgen dat mensen 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden en ook de hygiĆ«nemaatregelen naleven. Als een samenkomst leidt tot overlast, of een gevaar vormt voor de publieke gezondheid, kan er gehandhaafd worden.
  • Buiten de eigen woning: Buiten de eigen woning geldt dat maximaal 2 personen in groepsverband ergens heen mogen gaan of iets mogen ondernemen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen hierbij niet mee. Dit geldt voor alle voor publiek toegankelijke plaatsen, binnen en buiten. Dat wil zeggen: op alle openbare plaatsen en in de buitenlucht. Er geldt een uitzondering voor mensen die op 1 adres wonen.
  • Jeugdleden kunnen dus fysiek samenkomen om met elkaar diverse opdrachten uit te voeren, mits dit op een veilige en verantwoorde manier kan! Wij verwachten dat u daar wel op toeziet.

De nieuwe, volledige versie van het factsheet en het antwoord op veel gestelde vragen is terug te vinden op www.scouting.nl/coronavirus. Staat je vraag er niet bij? Stel hem gerust aan het secretariaat of de teamleiding!

Met vriendelijke groet,
Het bestuur

Tip: Check sjo.scouting-julianadorp.nl voor diverse opdrachten en de vaardigheidsinsignes, binnenkort ook met routes!